LOKALITA

V blízkosti centra metropole se nachází Kamenicko – lokalita, kde se snoubí příroda a komfort. Obec Kamenice je situována 12 km jihovýchodně od hranic Prahy a disponuje všemi základními službami, jako jsou škola, školka, zdravotní středisko, kulturní dům a obecní úřad. Oblast je obklopena přírodními parky Hornopožárský les a Velkopopovicko.
Území Benešovské pahorkatiny s vrcholem Vlková (521 m n.m.) nabízí členitou krajinnou scenérii s údolími a rybníky. Kromě přírody, obohacuje oblast i řada lipových a kaštanových alejí. Tyto přírodní a kulturní poklady dělají Kamenici a okolí výjimečným místem pro rekreaci, sport a bydlení v krásném a zdravém prostředí.
Přijďte se přesvědčit o exkluzivním bydlení na Kamenici, kde se snoubí příroda a luxus. Naše luxusní domy na Kamenici Vám nabízejí možnost žít v harmonii s přírodou a zároveň si užívat všech výhod moderního života. Prozkoumejte jednotlivé domy a vyberte si ten svůj!

Ráj pro milovníky golfu

Všichni milovníci greenu mohou zajásat. Historie golfu ve Štiříně sahá až do dvacátých let minulého století.

Baron Ringhoffer, majitel štiřínského zámku a jednoho z prvních golfových hřišť v ČSR, byl nadšeným hráčem a o rozvoj tohoto sportu se usilovně staral. Jeden z jeho kuriózních činů byl třeba i ten, kdy svého dvorního kočího Doležala poslal na vyučenou golfové hry do kolébky moderní podoby této zábavy – Anglie.

Golfové nadšení štiřínských bylo poprvé významně oceněno, když byl v roce 1931 baron František Ringhoffer zvolen prvním předsedou národního golfového svazu. Pod jeho taktovkou vznikl v roce 1940 celostátní přebor golfových družstev pojmenovaný Ringhofferův pohár. Bouřlivý vír válečných a znárodňovacích událostí bohužel na dlouhou dobu tradici štiřínského golfu přerušil.

Až teprve v devadesátých letech minulého století se parta odvážných nadšenců rozhodla vzkřísit místní golfové geny. Na počest Ringhofferů a s laskavým svolením posledního žijícího potomka tohoto rodu barona Emanuela Ringhoffera nyní na štiřínském hřišti působí nový golfový klub Ringhoffer Golf Club. K místním událostem číslo jedna patří bezesporu hlavní klubový turnaj Ringhoffer open, který navazuje na prvorepubliková klání

Štiřín_Na_Pokraji

PŘÍRODA
NA DOSAH

Brzy objevíte svá oblíbená místa, kterých je zde v okolí nespočet. Začít můžete hned u Štiřínského rybníka, který láká k rozjímání.

Štiřín_Na_Pokraji

Barokní zámek Štiřín, zámecký park

Barokní zámek obklopuje park v anglickém stylu, který naskýtá možnost poklidných procházek, uspořádání pikniku nebo hry golfu. Základ dnešní krajinářské kompozice byl položen na konci 19. století, v letech, kdy panství vlastnila rodina Rinhofferů. V roce 1985 se začalo s cílevědomou a odbornou památkovou obnovou v té době dvanáctihektarového zámeckého parku, který se dnes zařadil na přední místo mezi historické zahrady a parky v České republice. Na příkladu štiřínského zámeckého parku můžeme dokumentovat, jak lze velice citlivě včlenit do původní kompozice nové prvky tak, aby nebyla narušena památková hodnota tohoto areálu.

Štiřín_Na_Pokraji

Hotel

Zámek Štiřín v současné době slouží jako luxusní hotel, který ke svým soustředěním využívá například i česká fotbalová reprezentace. Má však bohatou historii. Na jeho místě stávala středověká tvrz z 15. století. Dokonce je dochována zmínka z roku 1562 o tom, že zde přenocoval král a císař Maxmilián II. Habsburský.
V poválečných letech 1945–1947 byl zámek součástí tzv. „akce zámky“ zorganizované křesťanským humanistou Přemyslem Pittrem na záchranu dětí z německých koncentračních táborů.
Barokní zámek obklopuje park v anglickém stylu, který poskytuje možnost procházek. Park je pozoruhodný množstvím rododendronů, kolem 1300 kusů, a byl založen v 2. polovině 18. století.

V poválečných letech 1945–1947 byl zámek součástí tzv. „akce zámky“ zorganizované křesťanským humanistou Přemyslem Pittrem na záchranu dětí z německých koncentračních táborů.

Třicetiletá válka se však na této tvrzi katastrofálně podepsala a zbylo z ní jen velmi málo. Současná podoba zámku pochází z barokní přestavby v roce 1750.

Devatenácté století se neslo ve znamení oprav a změn majitelů. Posledním ze soukromých vlastníků byl podnikatel a průkopník českého golfu František Ringhoffer.